Servicepunt Warmte BACKUP 08-03-3024

Hét Servicepunt Warmte in de provincie Utrecht

Welkom bij Servicepunt Warmte

Het Servicepunt Warmte is er voor groepen bewoners en gemeenten. Als je samen met andere bewoners aan de slag wilt met energiebesparing en/of met duurzame warmtebronnen, staan wij voor je klaar. We hebben veel ervaring met buurten die samen verduurzamen. We laten zien hoe andere vergelijkbare groepen bewoners het hebben aangepakt en delen ons netwerk graag.

Als groep bewoners kan je bij ons terecht voor:

 • Vragen en advies. We denken graag mee met het opzetten, reilen en zeilen van een bewonersinitiatief, communicatie en activatie van de buurt, warmtetechnieken en samenwerken met je gemeente en andere stakeholders.  
 • Netwerk. We brengen je in contact met andere initiatieven, projectleiders en experts om van elkaar te leren. 
 • Quickscan warmte. Deze geeft een overzicht van de beschikbare duurzame warmtebronnen in jouw buurt.   
 • Subsidie aanvraag. De provincie Utrecht heeft een subsidie (USET-regeling) voor initiatieven voor het uitvoeren van energiescans, (haalbaarheids-) onderzoeken, advisering en begeleiding bij de aanbesteding van energiemaatregelen. 
 • Cursus Leren over warmte. Je leert in een paar maanden hoe je bewoners, je gemeente en andere belanghebbenden betrekt en goed samenwerkt. Daarnaast leer je over verschillende warmtetechnieken, organisatievormen en financiële aspecten. 
 • Bijeenkomsten, workshops en trainingen. We organiseren interactieve bijeenkomsten en trainingen over verschillende onderwerpen.
 • Toolbox. Geleerde lessen van andere warmte-initiatieven delen we via onze toolbox. Hier vind je ook andere relevante publicaties op het gebied van de warmtetransitie.  
 • Nieuwsbrief. Via onze nieuwsbrief houden wij je graag op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen en onze bijeenkomsten over warmte in de Provincie Utrecht 

Staat jouw hulpvraag hier niet tussen? Klop toch even bij ons aan, we denken graag mee!

 

Lees verder voor groepen bewoners

Als gemeente kan je bij ons terecht voor:

 • Vragen en advies. Je kunt mailen, bellen of langskomen om vragen te beantwoorden over het opstarten van en/of samenwerken met bewonersgroepen in jou gemeente.  
 • Netwerk. Wij verbinden je met de bestaande bewonersinitiatieven en organisaties die kunnen helpen om met bewoners aan de slag te gaan met verduurzamen. 
 • Bijeenkomsten. We organiseren af en toe bijeenkomsten voor gemeenten met betrekking tot samenwerken met lokale initiatieven.
 • Toolbox. Geleerde lessen van andere warmte-initiatieven delen we via onze toolbox. Hier vind je ook andere relevante publicaties op het gebied van de warmtetransitie. 
 • Nieuwsbrief. Via onze nieuwsbrief houden wij je graag op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen en onze bijeenkomsten over warmte in de Provincie Utrecht.  

Staat jouw hulpvraag hier niet tussen? Klop toch even bij ons aan, we denken graag mee!

 

Lees verder voor medewerkers gemeenten

Waar kan je nog meer terecht voor hulp op het gebied van warmte-initiatieven?

Het succesvol uitvoeren van het Klimaatakkoord lukt alleen sámen met bewoners. Dit onderschrijven niet alleen de Natuur en milieufederatie Utrecht en Energie van Utrecht. Landelijk zetten de vijf maatschappelijke organisaties van de Participatiecoalitie zich hier ook voor in.  

Deze vijf maatschappelijke organisaties staan voor een door bewoners gedragen energietransitie. Eentje waarbij bewoners nauw betrokken zijn en natuur hoog op de agenda staat. Zij geloven dat dát de weg is naar een duurzame energievoorziening. Om hieraan bij te dragen, bundelen zij de krachten van deze vijf organisaties op het gebied van bewonersparticipatie en natuur. 

Met als missie: Een maatschappelijk gedragen én natuurinclusieve energietransitie, waarbij bewoners als een volwaardige partij samenwerken met overheden en marktpartijen. 

 • Buurkracht vindt, verbindt en activeert bewoners met concrete aanpakken op straat- buurt- en wijkniveau, waaronder een plan voor het aardgasvrij maken van de wijk of buurt. 
 • LSA Bewoners richt zich op complexe stadswijken en brengt de lokale betrokken partijen bij elkaar om op zoek te gaan naar inclusieve aardgasvrije plannen. 
 • Energie Samen stelt bewonersinitiatieven in staat om zelf een plan te maken, een warmteoplossing te ontwikkelen en exploiteren. Voor een Utrechtse procesbegeleider kun je terecht bij Buurtwarmte Diensten Utrecht door hun lokale partner Energie van Utrecht.
 • Klimaatstichting HIER ontwikkelt kennis over participatie voor bewonersinitiatieven en gemeenten, en deelt deze via verschillende platforms. 
 • De Natuur en Milieufederaties: De twaalf Natuur en Milieufederaties bieden elk in hun eigen provincie ondersteuning aan bewonersinitiatieven en gemeenten en brengen deze samen. 

Weet je niet waar je het beste kunt aankloppen? Stel je vraag via het Servicepunt en wij wijzen je graag de weg! 

De warmtetransitie in provincie Utrecht

In 2050 moeten alle 8 miljoen gebouwen in Nederland aardgasvrij zijn. Voor de provincie Utrecht betekent dit dat voor 2030 1,5 miljoen woningen en gebouwen aardgasvrij worden gemaakt. Vrijwel alle gemeenten hebben een warmtetransitievisie gemaakt. Daarin staat welke bijdrage de gemeente wil leveren aan het doel voor 2030. Om deze doelen te halen maken we gebruik van lokale duurzame warmtebronnen, die vaak op wijkniveau worden gerealiseerd. Daarom kun je zelf het initiatief nemen voor duurzame warmte in jouw wijk. De warmtetransitievisie voor jouw buurt is op te vragen bij de gemeente.

Stel een vraag

Een vraag over

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en interessante trainingen!