Voor medewerkers gemeenten – Warmte BACKUP 08-03-2024

Hét Servicepunt Warmte in de provincie Utrecht

Voor medewerkers gemeenten

Voor gemeenten biedt het Servicepunt Warmte de ‘toegangspoort’ naar lokale warmte-en isolatieprojecten. We kennen de meeste bewonersinitiatieven, we brengen partijen bij elkaar voor een wijkgerichte aanpak en maken samen een concreet plan. We stimuleren en ondersteunen gemeenten in samenwerking met bewonersinitiatieven, bijvoorbeeld voor de uitwerking van de lokale aanpak van het nationaal isolatieprogramma. Andersom zorgen we ervoor dat bewoners de weg naar de gemeente weten te vinden Als het gaat om ondersteuning en subsidies, maar ook als het gaat om vergunningen en regelgeving. We bieden lokaal maatwerk in aanvulling op het programma Aardgasvrije wijken van de Rijksoverheid.

Vind buurtinitiatieven in provincie Utrecht

Wij kennen de meeste bewonersinitiatieven en brengen gemeenten hier graag mee in contact. Via onderstaande kaart vind je initiatieven in de provincie Utrecht die al goed op poten staan. Beginnende initiatieven staan hier vaak nog niet op. Neem contact met ons op dan zoeken we graag met je mee!   

Deze initiatieven zijn bij ons bekend. Staat een initiatief er nog niet tussen? Stuur ons een mailtje en wij zetten deze erop! 

Stimuleer buurtinitiatieven in jouw gemeente

Bewonersinitiatieven zijn er in alle soorten en maten, veel mensen zetten zich graag voor een duurzame buurt. De NMU heeft een aanpak die gebruikt kan worden om nieuwe warmte-initiatieven ‘aan te jagen’. De aanpak vraagt om maatwerk per gemeente of wijk. We volgen het stappenplan waarbij wensen en behoeften van bewoners centraal staan en samenwerking met gemeente en stakeholders wordt geïntegreerd. Het resultaat is een buurtinitiatief gedragen door bewoners en gemeente.

Wil je advies hoe je in je gemeenten samen kan werken met een bewonersinitiatief of hoe je een bewonersinitiatief kan starten? Neem dan contact op voor een adviesgesprek.

Help een buurtinitiatief

Sommige buurtinitiatieven vragen (te) veel van de gemeente, andere zijn al geholpen met af en toe een vergaderruimte in het gemeentehuis. Een open en gastvrije houding helpt altijd, buurtinitiatieven zijn nodig in de warmtetransitie. Diverse praktijkvoorbeelden uit heel Nederland vind je op de website van Warmtenetwerk.

Er zijn ook veel voorbeelden in onze eigen provincie; er zijn immers al meer dan 100 bewonersinitiatieven in de provincie Utrecht. Neem contact op voor voorbeelden en advies.

Stel een vraag

Een vraag over

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en interessante trainingen!