Voor bewonersinitiatieven – Warmte

Hét Servicepunt Warmte in de provincie Utrecht

Voor bewonersinitiatieven

Woningen verwarmen met duurzame warmte in plaats van aardgas is goed voor het klimaat. Als je het goed aanpakt (en daar helpen wij jou graag bij) zorgt de warmtetransitie in je eigen huis voor lagere energiekosten en meer wooncomfort. Door grotere systemen aan te leggen in de wijk, kunnen de kosten per huishouden omlaag. Daarvoor is samenwerking nodig: tussen buurtbewoners, maar ook met de gemeente, netbeheerders en leveranciers.     

Als bewonersinitiatief kun je bij ons terecht voor: 

  • Vragen en advies. Je kunt mailen, bellen of langskomen voor vragen over het opzetten van een bewonersinitiatief, activatie van de buurt, warmtetechnieken en samenwerken met je gemeente en andere stakeholders.  
  • Tijdelijke actie zomer 2024: we kunnen 1 keer gratis een bewonersinitiatief intensief begeleiden in fase A van de initiatie-fase van het buurtwarmteproces, lees meer.
  • Netwerk. Wij brengen je in contact met andere initiatieven, projectleiders en experts om van elkaar te leren. 
  • Quickscan warmte. Gezamenlijk onderzoeken we de duurzame warmtebronnen in jouw buurt en we helpen je het gesprek hierover aan te gaan met je buurt.  
  • Subsidie aanvraag. Wij helpen je bijde USET-aanvraag zodat het proces van de aanvraag soepel verloopt.  
  • Cursus Leren over warmte. Tijdens de cursus ‘Leren over warmte’ leer je over warmtetechnieken, stakeholdermanagement, organisatievormen en financiële aspecten van een warmteinitiatief én je leert andere initiatieven kennen.  
  • Bijeenkomsten, workshops en trainingen. We organiseren interactieve activiteiten over verschillende onderwerpen. 
  • Toolbox. Geleerde lessen van andere warmte-initiatieven delen we via onze toolbox. Hier vind je ook andere relevante publicaties op het gebied van de warmtetransitie.  
  • Nieuwsbrief. Via onze nieuwsbrief houden wij je graag op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen en onze bijeenkomsten over warmte in de Provincie Utrecht.  

Staat jouw hulpvraag hier niet tussen? Klop toch even bij ons aan, we denken graag mee! 

Tips van drie Utrechtse bewonersinitiatieven

Hoe bewonersinitiatieven vorm geven aan de Utrechtse warmtetransitie van onderop. Lees hier de waardevolle tips van drie Utrechtse bewonersinitiatieven om jouw wijk duurzaam te verwarmen. Eerlijk is eerlijk: het is niet altijd makkelijk. Daarom interviewden we drie bewonersinitiatieven over de lessen die zij leerden van hun proces. Waar liepen ze tegenaan? En hoe overwonnen ze deze obstakels?

Bekijk de tips

Stel een vraag

Een vraag over

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en interessante trainingen!