Servicepunt Warmte

Hét Servicepunt Warmte in de provincie Utrecht

Welkom bij Servicepunt Warmte

Het Servicepunt Warmte is er voor groepen bewoners en gemeenten. Als je zelf aan de slag wilt met energiebesparing met duurzame warmtebronnen, samen met andere bewoners in jouw buurt, staan wij voor je klaar. We kunnen je helpen met kennis, het identificeren van mogelijke warmtebronnen, vinden van subsidies, contacten leggen in je buurt, met de gemeenten of met de woningbouwcoöperatie. We hebben zelf ervaring en we kunnen laten zien hoe anderen vergelijkbare projecten het hebben aangepakt.

Wat kan je verwachten van Servicepunt Warmte?

  • Hulp bij het opstarten en opschalen van bewonersinitiatieven voor duurzame warmte;
  • Hulp bij het verkrijgen van financiering;
  • Toegang tot het netwerk van lokale bewonersinitiatieven voor duurzame warmte;
  • Trainingen en workshops voor energieambassadeurs en bewonersinitiatieven;
  • Wij houden je graag op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen over warmte in de Provincie Utrecht door onze nieuwsbrief;
  • En uiteraard helpen wij je graag verder als je aanvullende vragen hebt!

De warmtetransitie in provincie Utrecht

In 2050 moeten alle 8 miljoen gebouwen in Nederland aardgasvrij zijn. Voor de provincie Utrecht betekent dit dat voor 2030 1,5 miljoen woningen en gebouwen aardgasvrij worden gemaakt. Vrijwel alle gemeenten hebben een warmtetransitievisie gemaakt. Daarin staat welke bijdrage de gemeente wil leveren aan het doel voor 2030. Om deze doelen te halen maken we gebruik van lokale duurzame warmtebronnen, die vaak op wijkniveau worden gerealiseerd. Daarom kun je zelf het initiatief nemen voor duurzame warmte in jouw wijk. De warmtetransitievisie voor jouw buurt is op te vragen bij de gemeente.

Opwekken van duurzame warmte

Een huis verwarmen zonder aardgas kan door goede isolatie, zuinige installaties en met duurzame warmtebronnen. Door samen met buren te isoleren of installaties te kopen kun je flink besparen. Via een warmtenet in de wijk maak je gebruik van aardwarmte, industriële restwarmte of warmte van plassen of rivieren in de buurt. Informeer bij jouw gemeente naar de mogelijkheden en plannen in die richting.   

 

Wij zijn een groep bewoners  Ik werk voor een gemeente

Stel een vraag

Een vraag over

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en interessante trainingen!