Voor gemeenten – Warmte

Hét Servicepunt Warmte in de provincie Utrecht

Voor gemeenten

Samenwerken met een bewonersinitiatief kan soms best uitdagend zijn. Initiatieven en gemeenten spreken een ander taal, werken in een ander tempo en kunnen soms tegenstrijdige ideeën hebben. Tegelijkertijd is er een duidelijk gemeenschappelijk belang: zorgen dat iedereen mee kan in de energietransitie. Werken aan een toekomstbestendig energiesysteem. Als gemeenteambtenaar kun je bij ons terecht voor hulp met samenwerken met jouw lokale initiatief. We kennen de meeste bewonersinitiatieven en ondersteunen gemeenten in het opzetten van een goede samenwerking met bewonersinitiatieven, bijvoorbeeld voor de uitwerking van de lokale aanpak van het nationaal isolatieprogramma.

Als gemeente kun je bij ons terecht voor:  

  • Adviesgesprekken: we denken graag mee over het opzetten van goede participatie en het opstarten van en/of samenwerken met bewonersgroepen in jouw gemeente.
  • Bijeenkomsten. We organiseren interactieve activiteiten over verschillende onderwerpen.
  • Toolbox. Geleerde lessen van andere warmte-initiatieven vind je terug in onze toolbox. Hier vind je ook andere relevante publicaties op het gebied van de warmtetransitie.
  • Nieuwsbrief. Via onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en onze bijeenkomsten in de Provincie Utrecht.

Staat jouw vraag hier niet tussen? Klop toch even bij ons aan, we denken graag mee!   

Help een bewonersinitiatief

Sommige bewonersinitiatieven vragen (te) veel van de gemeente, andere zijn al geholpen met af en toe een vergaderruimte in het gemeentehuis. Een open en gastvrije houding helpt altijd, bewonersinitiatieven zijn nodig in de warmtetransitie. Diverse praktijkvoorbeelden uit heel Nederland vind je op de website van Warmtenetwerk.

Er zijn ook veel voorbeelden in onze eigen provincie; er zijn immers al meer dan 100 bewonersinitiatieven in de provincie Utrecht. Neem contact op voor voorbeelden en advies.

Ondersteuning vanuit de provincie Utrecht

De provincie Utrecht wil zo snel mogelijk, maar uiterlijk in 2050, een klimaatneutrale (CO2-neutrale) provincie zijn. De provincie Utrecht kan dit niet alleen. Via www.energietransitieutrecht.nl helpt de provincie Utrecht gemeenten, ondernemers, bewonersinitiatieven, maatschappelijke organisaties en andere samenwerkingspartners om de energietransitie te versnellen. Op de website staat informatie over subsidies, de ondersteuning die geboden wordt, praktijkvoorbeelden en andere praktische informatie.

 

Stel een vraag

Een vraag over

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en interessante trainingen!