Een nieuwe coöperatie starten of aansluiten bij een bestaande?
(Vrijwel) iedere gemeente in Nederland heeft inmiddels één of meerdere energiecoöperaties. Misschien kun je met je initiatief hierbij aansluiten. Je hebt dan meteen veel kennis in huis en hoeft geen apart bestuur te vormen, scheelt menskracht, tijd en energie. Daarnaast gaat een gemeente eerder met een grote energiecoöperatie in gesprek. Natuurlijk kunnen binnen één coöperatie wel allemaal verschillende projecten of activiteiten bestaan. Naast opwekprojecten kun je energiebesparingsacties organiseren of collectieve inkoopacties (bijvoorbeeld voor zonnepanelen op je eigen dak), energiecoaches opleiden en inzetten en aan de slag gaan met een collectief warmteproject. Voor deze activiteiten, zie de pagina Servicepunt Warmte. Als er nog geen energiecoöperatie is in je gemeente of er zijn goede redenen voor een aparte coöperatie, kun je er zelf één oprichten. Zie de Initiatievenkaart.
Hoe kan het Servicepunt ondersteunen?
Het Servicepunt ondersteunt startende initiatieven door te helpen startsubsidie aan te vragen bij de provincie Utrecht, het begeleiden bij het maken van statuten en door kennis te delen over de diverse facetten van energieprojecten. Dit gaat om organisatieontwikkeling en het starten van een eerste project. Energie van Utrecht speelt hierbij een rol, maar ook het netwerk van Utrechtse energiecoöperaties en -initiatieven die bereid zijn kennis te delen met startende initiatieven.
Daarnaast staat er veel informatie over de lokale energietransitie op de website van Energie Samen Academie en bij HIER Opgewekt.